SOLID BAMBOO, EEN SOLIDE VERZAMELNAAM

De naam solid bamboo wordt steeds vaker gebruikt als verzamelnaam; voor zowel het gelamineerde als het geperste bamboe. Dit leidt soms tot verwarring, zeker omdat men ook andere namen tegenkomt, zoals 5e generatie bamboe, strandwoven bamboo, SWB5G, bamboo XL of bamboe composiet. Voor meer uitleg: twee soorten bamboo.

SOLID BAMBOO, DE DUURZAME REVOLUTIE

TALLOZE TOEPASSINGEN VAN BAMBOE COMPOSIET

Als we het over bamboe hebben, dan hebben we het over een grassoort met hoge houtige halmen en gelede bladeren. Het gras groeit snel en komt voor over de hele wereld. Er zijn maar liefst veertienhonderd soorten bamboe.

DUURZAMER DAN TROPISCH HARDHOUT

Solid bamboo is het duurzame alternatief voor tropisch hardhout. Dit komt niet alleen door de lange levensduur van bamboe. Ook de wijze waarop het groeit, wordt geoogst en geproduceerd, zorgen ervoor dat bamboe een prima keuze is voor mensen die niet langer tropisch hardhout willen gebruiken. Bovendien haalt bamboe meer CO2 uit de lucht dan bomen. Genoeg redenen dus om bamboe in overweging te nemen voor uw project.
31_srcset-large
22_srcset-large
13_srcset-large

SNEL GROEIEND GRAS

Ons bamboe wordt gemaakt van de Phyllostachys pubescens, die in het dagelijks gebruik ook wel timber bamboo (ofwel houtbamboe) wordt genoemd. Deze soort is bij uitstek geschikt voor de houttoepassingen die solid bamboo levert. De lange vezels van deze bamboesoort zorgen ervoor dat het zo sterk is.

Bamboe groeit veel sneller dan bomen, zodat het sneller ‘rijp’ is om geoogst te worden. De snelst groeiende soort kan zelfs een meter per dag groeien. Daardoor is het een middel om ontbossing van tropisch regenwoud tegen te gaan.

Waar tropische houtbossen 60 tot 120 jaar nodig hebben om tot wasdom te komen en te herstellen van een kap, kan bamboe na 4 tot 6 jaar weer worden geoogst en verwerkt. Regelmatig kappen in een bamboebos is zelfs gezond voor het bos.

Bovendien nemen bamboeplanten bijna 5 keer meer CO2 op dan een bos en geven ze 36% meer zuurstof af. De oogst van de bamboe brengt dat proces niet in gevaar. Een goed beheerd bamboebos blijft evenveel zuurstof afgeven. Bamboe is een effectieve plant om het wegspoelen van vruchtbare aarde tegen te houden: de dichte wortels houden de grond vast en gaan zo erosie tegen.

PRODUCTIE

Ook bij de productie van de bamboe stammen naar gelamineerd of solid bamboo hebben we gekozen voor de meest milieubewuste manier.

Een paar voorbeelden:

  • De warmte die nodig is bij verschillende processen in de productie komt uit eigen ovens. Deze worden gestookt met afvalresten en zaagsel van het bamboe.
  • Bij de productie van solid bamboo wordt gebruikgemaakt van (Europese) formaldehydehars als lijm. Formaldehyde komt in ons dagelijks leven voor in duizenden producten. Toch is een te hoge concentratie slecht voor de gezondheid. Vandaar dat er binnen Europa strenge richtlijnen gelden. Sterker nog, de huidige E1-norm zal binnen enkele jaren verder worden aangescherpt naar E0. Wij van Solid Bamboo zijn hierop al helemaal voorbereid. De afgifte van ons solid bamboo is nog minder dan 50% van de toekomstige strengere E0-norm.
  • We stellen hoge eisen aan de arbeidsomstandigheden voor onze medewerkers. Dit controleren wij zelf ter plekke, diverse malen per jaar.

TRANSPORT

Ook voor het transport is bewust gekozen voor een duurzame oplossing. Al het bamboe dat wij importeren wordt middels slow steaming naar Nederland verscheept. Door een vermindering van de bootsnelheid wordt een aanzienlijke reductie tot soms wel 59% van de noodzakelijke brandstof gerealiseerd.

In een wereld waar het milieu onze zorg verdient, is bamboe dus een duurzaam alternatief. Sterker nog: de productie van bamboe draagt bij aan een gezond ecosysteem.


Soorten bamboe

panda0_srcset-large

EN DE PANDA?

Regelmatig krijgen we de vraag of de winning van bamboe niet ten koste gaat van het leefgebied van de panda – die eet immers uitsluitend bamboe. Het antwoord daarop is helder: nee, want de panda leeft in beschermde, afgesloten gebieden in centraal China, terwijl solid bamboo uit de oostelijke provincies komt.
Los daarvan brengt de panda de meeste tijd op de grond door. De jonge bamboescheuten die hij eet zoekt hij zo dicht mogelijk bij de grond. Het door ons gebruikte type bamboe heeft de eerste 5 meter (!) geen zijscheuten. Het goede nieuws is overigens dat verschillende rapporten een groei laten zien van het aantal in het wild levende panda’s.