• De duurzame revolutie
  • Hoogste kwaliteit
  • Direct van de Europees importeur

Duurzaam


SOLID BAMBOO, EEN SOLIDE VERZAMELNAAM


Het kan ook anders. Vooruitgang leek tot voor kort slechts samen te kunnen gaan met aantasting, uitputting en vernietiging van onze planeet. Het ongebreideld uitputten van onze natuurlijke hulpbronnen laat nu al dagelijks zijn sporen na. Wij van Solid Bamboo® vinden dat het anders moet. Gelukkig vindt een steeds groter wordende groep burgers, politici en ondernemers dat ook. De consequenties van de almaar groeiende vraag naar hardhout zijn inmiddels wel bij iedereen bekend. En dan hebben we het nog niet over de teruglopende kwaliteit en de stijgende prijzen als gevolg van de steeds schaarser wordende tropische houtsoorten. De tijd van nog langer praten, overleggen of wachten is echt voorbij. Nú is de tijd om te handelen, want het kan ook anders. Voor ons betekent dat heel concreet anders durven denken, anders durven doen en gebruik maken van innovatieve technieken. Daarom zijn wij ook FSC®-gecertificeerd. Vraag naar onze FSC-gecertificeerde producten.


FSC Logo
En levert dat dan een alternatief voor hardhout op? Jazeker!


Bamboe is hét alternatief voor tropisch hardhout. Onze bamboeproducten zijn mooi en sterk en hebben dezelfde sfeervolle uitstraling als hardhout. Wij vinden zelfs een nog mooiere uitstraling... En daarbij bieden onze bamboeproducten dezelfde gebruiksmogelijkheden van traditioneel hardhout. Al deze eigenschappen maken dat bamboe een uitstekende keuze is als je geen tropisch hardhout wil gebruiken voor je projecten.

Bamboe: vriendelijk voor de aarde

Bamboe groeit over het algemeen veel sneller dan bomen, waardoor het ook sneller geoogst kan worden en sneller herstelt. Op die manier draagt bamboe onder meer bij aan de bestrijding van de ontbossing van het tropisch regenwoud. Waar tropische houtbossen zestig tot 120 jaar nodig hebben om tot volle wasdom te komen en te herstellen van een kapproces, is bamboe elke vier tot zes jaar opnieuw te oogsten. Sterker nog, het regelmatig kappen van een bamboebos komt de gezondheid van het bos juist ten goede. Bovendien haalt bamboe bijna vijf keer meer CO2 uit de lucht dan bomen en geven ze 36 procent meer zuurstof af. Ook de wijze waarop bamboe wordt geoogst en geproduceerd, draagt bij aan zijn duurzame reputatie.

Bamboe is zeer effectief in het voorkomen dat vruchtbare aarde wegspoelt. Dat komt doordat het zeer uitgebreide wortelstelsel van de bamboeplant de grond vasthouden en zo erosie tegengaan. Net als andere grassoorten groeit bamboe na de kap meteen door.

bamboescheut

Milieuvriendelijke productie van bamboe

Het milieuvriendelijke karakter van bamboe houdt niet op als het gekapt is. Als bamboeleverancier zorgen we ervoor dat onze TopLine Bamboo® en GreenLine Bamboo® op een zo duurzaam mogelijke manier worden geproduceerd. Hoe we dat doen? De warmte die nodig is tijdens het productieproces komt uit onze eigen ovens. Deze ovens worden gestookt met afvalresten en bamboezaagsel.

Restmateriaal

Ook bij de productie van bamboe blijft weleens restmateriaal over. Dat kan komen door transportschade, een verkeerde kleur of een te grote bestelling. Wanneer de bamboe niet meer bij de oorspronkelijke klant kan worden geleverd, gaan wij actief op zoek naar een nieuwe bestemming voor het product. Weggooien is verspilling; het product is in de meeste gevallen kwalitatief nog in orde. Als oplossing voor dit probleem werken wij samen met Buurman in Rotterdam. Buurman is een bouwmarkt voor zowel nieuwe als gebruikte materialen. Doel van de bouwmarkt is om zo veel mogelijk producten en materialen een nieuw leven te geven. De sterke milieubewustheid en aanpak van Buurman sluiten goed aan op onze eigen visie. Wij zijn dan ook erg trots op de samenwerking en hopen in de toekomst met meer van dit soort initiatieven in zee te gaan.

CO2-negatief

CO2-negatief is misschien een verwarrende term, maar wat ermee bedoeld wordt, is dat er meer CO2 gefixeerd wordt in de bodem dan dat er vrijkomt in de atmosfeer. CO2-negatief is dus nog gunstiger dan het veel gehoorde CO2-neutraal. Bamboe is zo’n CO2-negatief product, ook als je het productieproces en de verscheping naar Europa meetelt.

Bovendien werken wij met onze partners in China aan een update van de Life Cycle Analysis (LCA) van bamboe voor onze eigen productie en producten – niet alleen met betrekking tot de CO2-uitstoot, maar ook met betrekking tot het land- en watergebruik. Zo’n LCA bepaalt de totale milieubelasting van onze producten. Met de resultaten van deze analyse kunnen we ervoor zorgen dat ons productieproces in de toekomst nog milieuvriendelijker wordt.

Duurzaam transport

Ook voor het transport van onze bamboe hebben wij heel bewust gekozen voor een duurzame oplossing. Alle bamboe die wij importeren, wordt middels een slow-steaming methode naar Nederland verscheept. Dit houdt in dat de schepen die de bamboe vervoeren aanzienlijk minder snel varen. Het resultaat? Tot 59 procent minder brandstofverbruik. Daarnaast is vervoer per schip überhaupt één van de minst belastende vervoerstechnieken.


Bekijk hier de soorten bamboe

Productie

Ook bij de productie van de bamboe stammen naar gelamineerd of solid bamboo hebben we gekozen voor de meest milieubewuste manier.

Bamboe van Solid Bamboo®

Bij Solid Bamboo® leveren we GreenLine Bamboo® en TopLine Bamboo®. Beide soorten zijn zeer geschikt voor buitentoepassing en beschikken over alle bovengenoemde voordelen. Bovendien bieden wij op beide bamboesoorten een garantie van vijftien jaar.

Meer weten? Bekijk de technische specificaties van onze bamboesoorten, of neem contact op.

Technische specificaties GreenLine Bamboo®

Technische specificaties TopLine Bamboo®

afvalresten

En de panda?

Regelmatig krijgen we de vraag of de winning van bamboe niet ten koste gaat van het leefgebied van de panda – die eet immers uitsluitend bamboe. Het antwoord daarop is helder: nee, want de panda leeft in beschermde, afgesloten gebieden in centraal China, terwijl solid bamboo uit de oostelijke provincies komt.

Los daarvan brengt de panda de meeste tijd op de grond door. De jonge bamboescheuten die hij eet zoekt hij zo dicht mogelijk bij de grond. Het door ons gebruikte type bamboe heeft de eerste 5 meter (!) geen zijscheuten. Het goede nieuws is overigens dat verschillende rapporten een groei laten zien van het aantal in het wild levende panda’s.