• De duurzame revolutie
  • Hoogste kwaliteit
  • Direct van de Europees importeur

FAQ

Veelgestelde vragen

Op deze pagina vindt u antwoord op veelgestelde vragen over onze bamboehout soorten. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.

Maar het bamboe komt toch van ver? 

Dit horen we vaker en ook wij hopen – zeker in deze tijd – dat we met z’n allen steeds meer lokaal kopen. Zeker als dat kan! tegelijkertijd leeft er een misverstand mb.t. de milieu impact van zeetransport. Alle bamboe die wij importeren, wordt middels een slow-steaming methode naar Nederland verscheept. Dit houdt in dat de schepen die de bamboe vervoeren minder snel varen. Het resultaat? Tot 59 procent minder brandstofverbruik. Daarnaast is vervoer per schip kunnen überhaupt één van de minst belastende vervoerstechnieken. Meerdere onderzoeken o.a. v/d TU Delft wijzen uit dat bij containerzeevracht – door de gigantische hoeveelheid containers max 22.000 stuks per keer op één schip – de milieu impact relatief meevalt. Grofweg kun je de milieu impact van 1×20 voet container van Hong Kong naar Rotterdam vergelijken met die van wegtransport van ca. 700 – 900 km. Ietsjes meer dan naar de Vogezen waar veel Europees ‘zacht’-hout vandaan komt.  

Gebruiken jullie lijm?

Laten we beginnen met het ophelderen van het veelgehoorde misverstand dat geperste bamboe een hoop lijm bevat. De belangrijkste hechting van onze TopLine Bamboo® (het geperste bamboehout) komt voort uit de suikers die van nature in bamboe aanwezig zijn. Tijdens het persingsproces van de bamboestrengen wordt er warmte toegevoegd. Hierdoor karamelliseren de suikermoleculen, wat zorgt voor de verbinding van de onderlinge bamboestrengen. Voor de buitenbamboe hebben we daarna nog een klein percentage formaldehydehars (vier tot zes procent) nodig als lijm.

Formaldehyde is een gas dat in de natuur voorkomt, zoals in groente en fruit, en in kleine hoeveelheden in ons lichaam. Formaldehyde wordt toegepast in duizenden producten, maar een te hoge concentratie is slecht voor de gezondheid. Binnen Europa gelden daarom strenge richtlijnen voor interieurtoepassingen, zoals meubels en parket. Allebei onze bamboehout soorten (ook met buitentoepassing) worden jaarlijks getest op de hoeveelheid uitstoot van formaldehyde en voldoen uiteraard aan de strenge Europese normen. 

Heeft jullie bamboe een keurmerk?

Bij Solid Bamboo® zijn we ons zeer bewust van onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Daarom onderschrijven we de uitgangspunten van het FSC® en zijn we FSC®-gecertificeerd. FSC-C016391. Dat betekent onze FSC-gecertificeerde producten bijdragen aan de bescherming van de (bamboe-)bossen wereldwijd. Deze voldoen aan de strenge normen die de Forest Stewardship Council® stelt aan de werk- en leefomstandigheden van de medewerkers die betrokken zijn bij de (bamboe)houtproductie, zowel bij de kap en oogst in de bossen als in de fabriek én op ons kantoor in Nederland. Jaarlijks wordt gecontroleerd of we nog steeds voldoen aan deze normen. Vraag naar onze FSC-gecertificeerde producten.

De kernwaarde van het FSC®-keurmerk is dat de bossen (ook de bamboebossen) in de wereld blijven bestaan voor toekomstige generaties. (en niet verloren gaan door bijvoorbeeld omvorming tot landbouwgrond). (Hard)hout groeit traag, waardoor de balans tussen vraag en aanbod verstoord raakt en hardhout dus zeer schaars wordt. Bij bamboe is dit echter niet het geval. Doordat bamboe in vier tot zes jaar weer is aangegroeid, is er geen risico op schaarste. Vandaar dat niet al onze producten standaard gecertificeerd zijn. Zodat we onze klanten niet verplichten te kiezen voor het iets duurdere FSC gecertificeerde bamboehout.  

Ons FSC chain-of-custody-nummer is: SCS-COC000652-ACG. 

Hoe zit het met de panda door de winning van bamboe?

Regelmatig krijgen we de vraag of de winning van bamboe niet ten koste gaat van het leefgebied van de pandabeer. Die eet immers uitsluitend bamboe. Het antwoord daarop is helder: nee. De panda leeft in beschermde, afgesloten gebieden in centraal China, terwijl onze economische activiteiten plaatsvinden in de oostelijk gelegen provincies. Bovendien brengt de reuzenpanda de meeste tijd op de grond door. De jonge bamboescheuten die hij eet, zoekt hij zo dicht mogelijk bij de grond. Het door ons gebruikte type bamboe heeft de eerste vijf meter geen zijscheuten en zou de panda dus niet interesseren.

En nog beter nieuws? Verschillende rapporten wijzen juist op een groei van het aantal in het wild levende panda’s.